fbpx

Otsing

16.30–16.55

Muuseum Töötoa pealkiri Sihtrühm Keel
Eesti Ajaloomuuseum Näituse „Koopast kaissu“ haridusprogrammid Lasteaed, I kooliaste Eesti keeles
Eesti Vabaõhumuuseum Elu-olu kolhoosimaja korterelamus III kooliaste, gümnaasium Eesti keeles
Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid Kunstitund Laikmaa koduateljees II–III kooliaste Eesti keeles
Vabamu Cовременные текстовые и аудиовизуальные материалы с э-страницей молодежного проекта (Noorte Vabamu) II–III ступень школы, гимназия Vene keeles

Näituse „Koopast kaissu“ haridusprogrammid

Lasteaed
I kooliaste (1.–3. klass)

 

Tutvutakse Eesti Ajaloomuuseumis Maarjamäel 2021. aastal avatud uuel näitusel „Koopast kaissu. Koera ja inimese lugu“ käsitletavate teemadega. Täpsemalt muuseumitunniga „Elu koera nahas“, mis sobib hästi nii lasteaialastele kui ka põhikooli I astme õpilastele. Tehakse ka ise läbi mõned praktilised ülesanded sellest tunnist. Õpetajatel on võimalik küsida ja uudistada, kuidas ning mis puhkudel lastega ajaloomuuseumisse esimesel, teisel ja kolmandalgi korral tulla.

 

Vt lisaks veebist

ERR lastesaad NOVA: Arvatakse, et ammustel aegadel koerad ei haukunud
ERR Kultuuriportaal – Leelo Tungal: arvasin lapsena, et mu isa inglise setter on nõiutud prints

 

Märksõnad: ajalugu, koera ja inimese lugu, esimene koer Eesti aladel – Pulli asumi koer, lemmikloom, empaatia, emotsioonid, suhtlemine, hoolitsused ning vajadused.

Link veebinarile Teamsis

Elu-olu kolhoosi korterelamus

III kooliaste (7.–9. klass)
Gümnaasium (10.–12. klass)

 

Töötoas näidatakse kolhoosimaja eluolu läbi nelja korteri 1964. aastal ehitatud laudatööliste kortermajas. Vaadatakse maainimeste kodudesse 1960., 1970., 1990. ja 2010. aastatel, kus oli igal korteril ja perel oma lugu. Milline oli pereelu õitsval sotsialismiajal? Mis juhtus maal pärast kolhooside lagunemist? Mis on tuusik? Jpm.
Töötoas näidatakse, mida õpilased Eesti Vabaõhumuuseumi tundides teada saavad.
Lisaks elu-olu kolhoosimajas ringkäigule pakutakse veel nõukogudeaegset koolitundi ja koolieelikutele nõukogude lapse mänguprogrammi.

 

Märksõnad: kolhoosimaja korterelamu, elu-olu nõukaajal kolhoosi korterelamus, nõukogudeaegne koolitund.

Link veebinarile Teamsis

Kunstitund Laikmaa koduateljees

II kooliaste (4.–6. klass)
III kooliaste (7.–9. klass)

 

Tehakse Ants Laikmaa elu ja loominguga tutvust kunstniku kodumajas ja pargis. Ants Laikmaa tegevus jäi murrangulisse aega Eesti ajaloos, tema saatuse ja tegevusega tutvudes avardub noorte arusaam kodumaa ajaloost. Arutletakse kunsti vaatamise üle ja harjutatakse kätt Ants Laikmaa lemmiktehnika – pastellmaaliga. Tund on seotud ajalooga ja kunstiteose analüüsiga, töötoas räägitakse lahti, kuidas tund Ants Laikmaa muuseumis on üles ehitatud ja kuidas suunatakse noori vaatama ning analüüsima nii kunsti kui ajalugu.

 

Märksõnad: Laikmaa, pastellmaal, ajalugu, kultuurilugu.

Link veebinarile Teamsis

Современные текстовые и аудиовизуальные материалы с сайта молодежного проекта музея Vabamu (Noorte Vabamu)

Музей оккупаций и свободы Vabamu

 

II ступень школы (с 4-го по 6-й класс)
III ступень школы (с 7-го по 9-й класс)
Гимназия (с 10-го по 12-й класс)

 

Цель семинара – ознакомить учителей с э-страницей молодежного проекта музея Vabamu (Noorte Vabamu). Nova предоставляет современные текстовые и аудиовизуальные материалы, которые могут использоваться и учителями, и подростками независимо от возраста. Кроме того, с весны 2021 года два раза в месяц Nova проводит серию мероприятий, на которых молодежь может обсуждать важные общественные темы и выслушивать мнения экспертов (в области СМИ, технологий, образования, окружающей среды и т. д.), приобретать новые навыки и встречаться с единомышленниками. Nova предлагает как встречи в физическом пространстве (в музее Vabamu), так и виртуальные формы встреч для расширения кругозора (nova.vabamu.ee). Мы хотим, чтобы из пассивных потребителей новостей активные ученики и учителя превратились в активных создателей своего медиаконтента.

 

Язык: на русском языке

Link veebinarile Teamsis